Sastiseala

....Narghilelele, lulelele sau pipele fac parte din recuzita unui boier. Narghilelele si lulelele sînt foarte lungi si, uneori, asezat pe divan, narghileaua boierului atinge podeaua. Ele sînt confectionate din lemn de cires sau de iasomie, urmîndu-se de cele mai multe ori moda de la Constantinopol, iar tutunul adus din cele mai exotice regiuni delecteaza pe evghenitul boier atunci cînd sastiseste întins pe sofa. Bineînteles ca dezvoltarea acestui ritual duce si la aparitia unor "servitori" specializati nu numai în prepararea, pregatirea, servirea acestor delicatesuri, ci mai degraba în elaborarea si practicarea pas cu pas a ritualului.

La curtea domneasca sau în marile case boieresti o droaie de servitori sînt pregatiti pentru a fi cafegii, ciubuccii, sofragii, iar tigancile sînt educate cum sa se strecoare cu iuteala si abilitate printre "mosafiri" si sofale pentru a aduce cafea proaspata, dulceturi felurite, tutunul dorit sau apa de trandafiri pentru spalarea mîinilor. În momentul sosirii, ambasadori, consuli, calatori sau simpli prieteni sînt primiti la curtea domneasca sau într-o importanta casa boiereasca cu desfasurarea unui întreg ritual de politeturi din care nu lipsesc cafelele, dulceturile, serbeturile, confeturile, dulciurile, zaharicalele, narghilelele.

Iata cum se desfasura ritualul cafelei asa cum este el descris de un martor ocular, medicul Andreas Wolf, la 1784: "Stapînul casei bate din palme (este un semnal obisnuit care înlocuieste clopotelul folosit la noi) si, într-o clipa, odaia de primire s-a umplut de slugi. Fata din casa, de obicei o tiganca, aduce pe o tava de argint un pahar cu apa proaspata, împreuna cu o chisea draguta, în care se gaseste asa-numita dulceata. Aceasta o preda cucoanei care apoi serveste cu mîna ei pe fiecare musafir. Deoarece acesta este primul semn al onorurilor, indiferent de zi sau de anotimp, refuzul ar însemna o lipsa de cuviinta. Oaspetele îsi ia, asadar, o lingurita bine umpluta si apoi bea dupa ea apa cît pofteste. În timpul acesta apare cafegiul cu tava sa pe care se gasesc ibricul de cafea si filigenele împreuna cu suporturile. Se da cafeaua nefiltrata (pregatita) de obicei fara zahar, dupa cum am vazut si la turci. Stapîna casei întinde cu mîna ei fiecarui musafir filigeana cu cafea; în clipa aceea se apropie ciubugiul si ofera pe rînd fiecaruia cîte o lulea aprinsa chiar atunci."

Uneori îmi doresc sastiseala de la 1800 si tihna unei filigene de cafea în fumul parfumat al unei pipe sau narghilele...

0 comentarii: