Pipa home made (Bogdan Dr)

"In urma cu cateva saptamani am achizitionat de pe Pipe-Shop un bloc de briar pentru a-mi fabrica o pipa...Blocul vine gata gaurit si prevazut cu mustiuc si fumeaza chiar foarte bine si neprelucrat...Dupa lungi cugetari
m-am hotarat sa-l prelucrez.
Pentru aceasta sunt necesare urmatoarele:

-hartie
-creion
-set de pile mari
-set de pile mici
-fierastrau pentru metal
-hartie abraziva granulatie 160 si 400
-banc de lucru cu menghina
-o bucata de lemn pentru patinarea suprafetei
-carpa din bumbac
-ulei de masline

Inainte de toate am facut un desen pe hartie, pornind de la forma blocului pe care am schitat cum va arata pipa.




Am decupat apoi schita si cu sabloanele obtinute am desenat pe blocul de briar forma pipei:






A urmat partea cea mai usoara si care a durat si cel mai putin, decuparea grosiera a formei pipei cu ajutorul fierastraului...Lemnul de briar este uma material casant si trebuie avut in vedere sa nu fie fortat la strangerea in menghina si la taiere. Trebuie folosita o banda de fierastrau ingusta pentru a se reduce frecarea si mai ales sa fie noua:







Dupa decupare am trecut la operatia cea mai laborioasa care mi-a luat cam 5 ore - pilirea suprafetelor pentru aducerea la forma dorita. Am folosit pile noi. Din cand in cand este necesara curatarea pilei cu o perie datorita incarcarii dintilor cu lemn:






Dupa ce am ajuns la forma dorita, am mai ajustat suprafetele folosint setul de pile fine dupa care am trecut la smirgheluire...Forma obtinuta nu este perfecta, dar avand in vedere ca totul a fost facut manual, m-am declarat multumit pentru aceasta prima incercare, ajungand la concluzia ca este de preferat o masina de polizat cu banda, care ar reduce timpul de prelucrare, obtinandu-se totodata suprafere mai bune.
La final am folosit o bucata de lemn cu care am "patinat" suprafata...Prin acest procedeu, eventualele zgarieturi se tesesc obtinandu-se o suprafata dura si lucioasa:



Am uns pipa cu ulei de masline si apoi am sters-o bine cu o carpa din bumbac dupa aproximativ 10 minute...Iata si rezultatul:









Acessta pipa nu este inca terminata, intentionez sa-i prelungesc mustiucul cu o bucata de rizom de bambus.

Articol de Bogdan Dr.

0 comentarii: