AA Pipes No.1
As fi numit si eu pipele "Dr. A Pipes", dar deja avem printre noi un renumit B asa ca mi-am schimbat marca in "AA Pipes"....Am incercat sa fac cat mai multe poze pentru ca ele vorbesc mai bine decat mine...Va multumesc anticipat pentru rabdare.
Blocul de briar provine din Corsica.
Am inceput cu un simplu desen pe bloc si pe urma am facut masuratorile pentru gauri. Am folosit marcajul laser integrat la fierestraul pendular (poze 1 si 2).
Am inceput cu gaura mica de la stem....pentru treaba asta am un stand de gaurit confectionat de mine. Pe o parte am menghina unde fixez blocul, iar pe partea cealalta am minibormasina fixata pe sine.
O tija filetata care trece prin portiunea care tine bormasina este legata la capat sub menghina. Prin filetare apropii sau indepartez bormasina. E ca un strung, bormasina find papusa mobila.
Apropii bormasina pe langa blocul de briar si verific alinierea in sens vertical. Daca e necesar, blocul se inalta cu cateva straturi de carton gros asezat sub bloc. Mai intai dau o gaura de ghidaj cu un spiral scurt.
Pe urma montez spiralul lung si iar verific alinierea. Marchez pe spiral adincimea gaurii cu banda izolatoare (poza 3). Strang blocul in menghina si verific cu laserul asezat pe bormasina alinierea in sens orizontal.
Fixez bine si menghina pe stand (poza 4). Gaura are 3 mm diametru. Pe urma o largesc manual cu un spiral de 3,5 mm. Daca e nevoie se poate largi si mai mult ulterior....
Am pus la o parte blocul...
Prelucrez un mustiuc din acrilat care provine de la un set de bloc de briar, pregaurit (poza 5)...Am vrut sa-i montez ornamente si un tenon pentru filtru de 9 mm. Mai intai tai tenonul original care este dintr-o singura bucata cu mustiuc (poza 6). Mai tai o bucata din el care va fi folosit ca ornament (poza 7). Am mai gasit o bucata de briar dintr-un proiect vechi (bucatile de briar nu trebuie aruncate pentru acest scop) pe care am rotunjit-o. Ornamentez mustiucul si tenonul.. (poza 8).
Maresc gaurile mustiucului si ornamentelor la diametrul potrivit pentru tenon (poza 9 si 10).Tenonul si ornamentele sint lipite cu epoxy la locul lor. Folosind standul de gaurit si cu ajutorul unui tub metalic strang piesele si las asa pana cand se intareste lipiciul (poza 11).
Intre timp continui cu gaura stemului de pe bloc. Ca sa obtin o suprafata neteda si plana pentru locul unde se aseaza mustiucul, folosesc o freza de lemn (poza 12).
Pentru gaura de ghidaj a vetrei folosesc un spiral de lemn de 8 mm.
Cu aceasta nu gauresc pana la fundul vetrei asa ca marchez adancimea cu cativa milimetri in sus (poza 13). Dupa aceasta prima gaura dau gaura cu un spiral de 18 mm. Cand ma apropii de fundul vetrei sint foarte atent si verific de cateva ori daca am intersectat gaura mica (poza 14). Spiralul de 18 mm este unul de metal dar putin modificat la varf. Marginile taioase ale spiralului sint slefuite la polizor. In felul asta obtin un fund perfect rotund al vetrei. Pe de alta parte marginile foarte taioase ale spiralului ar captura lemnul foarte dur si ar duce la spargerea acestuia, rezultand niste margini deformate ale vetrei. Spiralul modificat la varf (poza 15) nefiind foarte ascutit gaureste mai greu. Trebuie grija si rabdare in sensul asta....Gaurile au iesit perfect aliniate.
Masor dimensiunea tenonului cu un filtru inserat.
Aceasta dimensiune plus cativa mm va fi adancimea la intrarea gaurii pentru mustiuc (poza 16). Gauresc cu un spiral de 10 mm la adancime potrivita. Tenonul are cam 10,6 mm diametrul extern. A fost nevoie sa largesc gaura manual ca sa potrivesc mustiucul la loc (poza 17). Marginea gaurii a fost gravata usor cu o freza de mana pentru o insertie comoda a musticului (poza 18).
Neavand un strung trebuie sa prelucrez manual mustiucurile. Pentru grosul prelucrarii folosesc un disc abraziv montat pe bormasina. (pozele 19 si 20).
Blocul gaurit si mustiucul inserat la locul lui (poza 21).
Sa inceapa sculptura!
Folosesc un fierestrau ( de fapt 2, unul mic unul mare) de metal pentru inlaturarea surplusului ( poza 22).
Dupa ce obtin o bucata de pipa care cat de cat nu mai permite sa lucrez cu fierestrau (poza 23) incep sa formez pipa la discul abraziv (poza 24).
Dupa ce consider ca nu mai pot lucra cu discul abraziv in continuare ma opresc.
De aici incolo voi continua cu pile si smirghel.
La ultima poza am udat lemnul putin ca sa vedeti cat de frumos e lemnul.
Nu pot sa ma hotaresc asupra formei. Dar pipa se duce spre canadiana deocamdata.
Si finalul proiectului:
Articol de Alguhan
Copyright 2009 .. Powered by
Blogger.
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Designed by grrliz
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Designed by grrliz
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu