Lascaris's Weblog

Dincolo de simbolistica inerentă, am aprins prima pipă sub imboldul unei lecturi : Muntele vrajit , de Thomas Mann.
Ironia, deloc întamplatoare, face ca acţiunea să se desfăsoare în cadrul unui sanatoriu de boli pulmonare, într-o perioadă în care ştiinţa modernă se îmbina cu tradiţiile şi presupunerile (mai mult sau mai puţin întemeiate) ale vechii medicini, totul asezonat cu o terminologie medicală care nouă ne pare … exotica (punct umed, caverne, cordoane fibroase, locus minoris resistentiae etc). Într-o vreme în care tutunul era considerat deopotriva otravă şi panaceu (continuând astfel percepţia asupra tutunului din secolul al XIX - lea), unul dintre personajele principale
(Hans Castrop) îşi drege anemia cu mâncare bună, bere neagră şi tutun de calitate.

Muntele Vrajit face parte din categoria aşa numitelor bildungsroman (romanul care te educă/formează), acţiunea si dialogurile împletindu-se cu analiza filosofantă a civilizaţiei europene de dinaintea primului razboi mondial.
Sanatoriul internaţional Berghof adună reprezentanţi ai ţarilor europene (până şi numele de România apare – menţionat marginal este adevarat), iar problema claselor sociale nu este nici ea uitată (de exemplu ruşii au două mese : masa ruşilor de rând şi masa “ruşilor bine”). Aici se intâlnesc ultimele vlăstare ruinate ale vechii aristocraţii cu burghezi mai mici sau mai mari (de la cei având profesiuni liberale la mari negustori ce fac comerţ cu mărfuri coloniale).
Această burghezie este altoită cu năravuri aristocratice (uneori chiar şi cu sânge albastru). Din categoria tabieturilor burgheze face parte şi fumatul, iar aici îi dau cuvântul lui Thomas Mann :

“Primul lucru de care avea nevoie la sfârşitul mesei era ligheanul cu apă parfumată pentru spălat degetele, iar al doilea ţigareta rusească, nevămuită, pe care şi-o procura cu plăcere pe sub mână, prin mijloace nu prea legale. O fuma înaintea trabucului, o marcă savuroasă din Bremen, numită Maria Mancini, despre care va fi vorba şi mai târziu şi a cărei otravă aromată se unea într-un chip atât de plăcut cu cea a cafelei. Hans Castrop îsi ţinea provizia de tutun la adăpost de influenţa vătămătoare a caloriferului, le păstra în pivniţă, unde cobora în fiecare dimineaţă ca să-şi umple portţigaretul cu porţia zilnică.”

“ - [...] Te rog să mă scuzi o clipă ! Şi-şi scoase din tocul de piele fină împodobit cu o monogramă de argint un trabuc Maria Mancini, un exemplar frumos, turtit la un capăt, aşa cum îi plăceau cu osebire, îi tăie vârful cu un cuţitaş agăţat de lanţul ceasornicului, scăpără bricheta şi-şi aprinse ţigara lungă şi îndoită în sus, trăgând câteva fumuri pline, cu o poftă deosebită. Evident tu nu fumezi, zelul tău mi se pare cam exagerat.
- Da, n-am fumat niciodată răspunse Joachim. De ce m-aş apuca să fumez tocmai aici ?
- Pe asta n-o mai înţeleg spuse Hans Castrop. Nu înţeleg cum poate cineva să nu fumeze, căci asta înseamnă să te lipseşti într-un fel de una din bucuriile vieţii şi în orice caz de o foarte mare plăcere !
Când mă trezesc dimineaţa mă şi bucur la gândul că voi putea fuma în timpul zilei, iar când iau masa mă gândesc la acelaşi lucru, da, şi cred că nu exagerez decât foarte puţin spunându-mi că, în definitiv, mănânc doar ca să pot fuma după aceea ”.


În privinta trabucurilor fumate de Hans Castrop (dar şi a altor aspecte din roman) realitatea şi ficţiunea se împletesc, Thomas Mann foloseşte numele unui producător cât se poate de real - Maria Mancini, dar numai că trabucurile cu pricina nu îşi au originea în Bremen ci în Honduras. Pe de altă parte şi Maria Mancini şi-a luat revanşa, a profitat de succesul romanului, creând un trabuc numit Magic Mountain. Nu am fumat aşa ceva, dar sper ca acest trabuc să fie demn de descrierile savuroase ale lui Thomas Mann. (Iată şi un link în care sunt prezentate tutunurile din familia Maria Mancini)

Când am citit Muntele Vrăjit eram prin clasa a noua sau a zecea de liceu, nu fusesem tentat să fumez până atunci, însă descrierile evocatoare ale lui Thomas Mann aproape că au materializat pentru mine buchetul aromat şi otrăvitor al trabucului lui Castrop. Nu am mai rezistat şi, cu speranţa unei arome cât de vagi, m-am aruncat asupra unui pachet de ţigarete (nu dau nume, dar era vorba despre o marcă notorie şi apreciată), pe care părinţii îl ţineau pentru fumătorii ce le călcau pragul. Cât priveşte rezultatul acelui experiment nu insist prea mult : şoc şi dezgust total. Mai tarziu, când eram deja student, au apărut pe piaţa noastră pipe şi tutun ; atunci am reusit să-mi sting vechea sete..

Articol preluat de pe Lascaris

Pipa home made (Bogdan Dr)

"In urma cu cateva saptamani am achizitionat de pe Pipe-Shop un bloc de briar pentru a-mi fabrica o pipa...Blocul vine gata gaurit si prevazut cu mustiuc si fumeaza chiar foarte bine si neprelucrat...Dupa lungi cugetari
m-am hotarat sa-l prelucrez.
Pentru aceasta sunt necesare urmatoarele:

-hartie
-creion
-set de pile mari
-set de pile mici
-fierastrau pentru metal
-hartie abraziva granulatie 160 si 400
-banc de lucru cu menghina
-o bucata de lemn pentru patinarea suprafetei
-carpa din bumbac
-ulei de masline

Inainte de toate am facut un desen pe hartie, pornind de la forma blocului pe care am schitat cum va arata pipa.




Am decupat apoi schita si cu sabloanele obtinute am desenat pe blocul de briar forma pipei:






A urmat partea cea mai usoara si care a durat si cel mai putin, decuparea grosiera a formei pipei cu ajutorul fierastraului...Lemnul de briar este uma material casant si trebuie avut in vedere sa nu fie fortat la strangerea in menghina si la taiere. Trebuie folosita o banda de fierastrau ingusta pentru a se reduce frecarea si mai ales sa fie noua:







Dupa decupare am trecut la operatia cea mai laborioasa care mi-a luat cam 5 ore - pilirea suprafetelor pentru aducerea la forma dorita. Am folosit pile noi. Din cand in cand este necesara curatarea pilei cu o perie datorita incarcarii dintilor cu lemn:






Dupa ce am ajuns la forma dorita, am mai ajustat suprafetele folosint setul de pile fine dupa care am trecut la smirgheluire...Forma obtinuta nu este perfecta, dar avand in vedere ca totul a fost facut manual, m-am declarat multumit pentru aceasta prima incercare, ajungand la concluzia ca este de preferat o masina de polizat cu banda, care ar reduce timpul de prelucrare, obtinandu-se totodata suprafere mai bune.
La final am folosit o bucata de lemn cu care am "patinat" suprafata...Prin acest procedeu, eventualele zgarieturi se tesesc obtinandu-se o suprafata dura si lucioasa:



Am uns pipa cu ulei de masline si apoi am sters-o bine cu o carpa din bumbac dupa aproximativ 10 minute...Iata si rezultatul:









Acessta pipa nu este inca terminata, intentionez sa-i prelungesc mustiucul cu o bucata de rizom de bambus.

Articol de Bogdan Dr.

Pipe daneze

O dovada de maiestrie daneza...la 3300 de euro Teddy Knudsen



Review Mrg 18 Iulie

"Asa cum prevesteam pesimist vineri dupa-amiaza, am fost doar 6 la ultima reuniune. Lucru care nu mi-a rapit placerea reintalnirii cu "membrii de rezistenta", Molia si Bogdan Dr., cu Cezar, care a recidivat, si mai noile cunostinte (pt. mine cel putin): Marian si Pioneru (new entry in tagma piparilor). Si cum o intalnire cu confratii pipari nu se poate lasa fara pufait, m-am regalat vineri prin amabilitatea "colegilor Latakisti". (De la care am gustat Ilsted - no 88, Stanislaw - Balkan Latakia, Peterson & Sorensen - Banker's si 34th Mixture) ...si am admirat o superba pipa Bari din colectia lui Cezar (in pofida numelui cu sonoritati italiene, e vorba de o productie daneza, asupra caruia m-a lamurit Cezar post-eveniment, vezi aici).
Discutii pe marginea "ordinii de zi" amintite in postul anterior nu prea au fost, dar s-au iscat ceva idei de lucru care ar putea fi dezvoltate din toamna incolo, cand poate ne edificam si asupra a ceea ce se va intampla cu clubul.
Pana atunci insa mai e ceva timp. Si mai este cel putin o intalnire, cea de vinerea aceasta, de la atelierul lui Vlad, unde din pacate voi absenta. E adevarat, motivat, dar prilej de regrete tot este, caci se anunta a fi un adevarat workshop, presarat cu libatiuni (fara varsarea paharului, sper!) si tamaiat cu fum de gratar si pipa. Dar cum vineri noapte parasesc Bucurestiul pe motiv de concediu... promit ca la ora intalnirii voi pipa o pipa, asortata cu un adjuvant corespunzator, ca sa-mi manifest solidaritatea de "breasla"!"

Review by Mrg preluat de pe Tutun si Pipe

Ce se face cu pipa?

Pai... cam orice implica mult calm.
Un personaj cunoscut de pe Baker Street calcula dificultatea problemelor in numarul de pipe fumate sau cantitatea de tutun consumata, alt reprezentant renumit al breslei o considera relativa, ca orice altceva, insa privea problemele din atatea unghiuri cate erau necesare pentru a elabora adevarul universal, unificator E=mc2.
Daca mirosim mai de aproape fumurile piparilor, ele vor capata cu totul alta aroma, mult mai subtila, relaxanta si nu ne putem abtine sa nu afirmam chiar si spirituala, astfel, fie ca sunt preoti occidentali si prefera tutunul sau orientali si prefera hasisul, pipa devine des mijlocul de comunicare cu sinele si cu divinitatea. Experienta ne-a lamurit ca fumatorii de pipa nu se pot defini ca excentrici si nu ritualul este complex ci persoana care il desfasoara, astfel, cei care ne cunoastem si ne adunam la o pipa in jurul meselor rotunde de prin diverse ceainarii ne-am deprins in vreo saptamana cu ritualul si ne bucuram constant de experiente noi sub forma miilor de tutunuri degustate in zecile de mii de branduri de pipe existente pe piata. Fiecare asemenea pereche ofera ceva nou. Fiecare cativa milimetri de tutun dintr-un bol au un parfum diferit de restul bolului. Prin urmare nici plictisitor nu poate fi vreodata sa fumezi pipa.

Se incepe cu un tutun fermentat ani buni dupa multe incercari de amestecuri ale alchimistilor din breasla. Tutunul ajuns la umiditate optima (elasticitate maxima) se indeasa in pipa dupa metoda preferata astfel incat fluxul de aer sa ceara cam acelasi efort ca sorbirea sucului cu un pai. Un tutun indesat prea tare va va da dureri de cap.

Se aprinde pipa cu un chibrit (asteptand 2 secunde dupa aprindere sa dispara mirosul de sulf) sau o bricheta cu gaz (exista brichete de pipa, cu flacara directionata in lateral pentru confort sporit), niciodata bricheta antivant (acestea pot arde bolul) sau cu combustibil lichid (acestea vor imprima un miros puternic). Se plimba flacara pe toata suprafata tutunului pana cand acesta se inroseste uniform in timp ce se trage ritmic aer prin muistiuc. Dupa aceasta se taseaza usor tutunul cu butacelul companionului de pipa, realizand un strat uniform de cenusa deasupra tutunului. Se repeta ritualul de aprindere, apoi se taseaza tutunul periodic, dupa nevoie, intretinand astfel o ardere uniforma.

Nu va asteptati sa scrieti recorduri mondiale de la prima pipa. Fumati lent, bucurati-va de ceea ce vi se ofera si nu va speriati daca pipa vi se stinge des, tasati usor si reaprindeti cu incredere.
Daca pipa bolboroseste s-a suparat ca fumati prea repede. Luati o perie si impingeti-o usor prin mustiuc, absorbind excesul de umezeala. Continuand un ritm alert de fumat, pipa nu va va mai lasa sa o atingeti. In acest caz, lasati-o sa se raceasca, apoi aprindeti-o din nou. Ganditi-va ca intr-un timp destul de scurt va veti optimiza metoda de umplere si de tasare si va veti relaxa ritmul de pufait. A fuma pipa stresat, pentru un fumator de tigarete, va insemna o dezvatare rapida de pufaitul rapid, iritand limba. Pentu a evita iritatiile recomandam sa consumati in timpul fumarii apa sau ceai, dar bineinteles ca si noua ne plac vinurile, cognacurile si cafelele, in ciuda efectelor adverse. In timp se va contura si preferinta de a asorta un tutun aspru cu o bautura dulce si un tutun dulce cu o bautura aspra.

Recomandam incepatorilor cristalele de pipa plasate in fundul bolului, atat ca metoda de uscare a fumului cat si ca indicator pentru faptul ca pipa nu mai are ce sa ofere. La final se va rascoli cenusa cu lingurita sau cuiul atasate companionului de pipa (futacului), se va astupa deschiderea bolului cu opozabilul si se va scutura pipa viguros. Aceasta actiune ajuta la formarea mai rapida a turtei care va proteja pipa. Recomand prezenta pe masa a unei batiste de hartie pentru stergerea futacului si pentru izolarea degetului de bol in timpul acestei ultime actiuni.
O pipa care a stat stinsa mai mult de o ora se va goli si se va curata.

Dupa ce pipa se fumeaza, se raceste si se curata, se alatura cu grija surorilor ei, fie pe un stand individual, fie pe rafturi lungi, special concepute, care ajung de multe ori sa mobileze casa unui pipar. I se da timpul de odihna bine meritat, intre o zi si o saptamana, in functie de numarul de colege cu care isi imparte sarcina de a bucura piparul si poate fi premiata la batranete cu un inel din argint in jurul deschiderii.

Articol de Molia